روابط خانوادگی مانند سپری، محافظ کودکان در برابر حوادث و خطرات بیرونی و جامعه است و در کودک این حس را ایجاد میکند سنگری لحظه به لحظه او را ازخطرات محافظت می کند و این باعث میشود که کودک در روند رشد و بروز احساسات خود چالش های کم تری را تجربه کند.
والدین باید بدانند که در شرایط اضطراب، تنش و ترس و… فرصتی را برای رشد فراهم کنند و با بالا بردن آگاهی خود امنیت عاطفی کودک و نوجوان خود را فراهم کنند. چهار اصل زیر بنای تربیت توام با امنیت والدین است:
- با هم بودن اعضای خانواده؛
امنیت ما در درجه اول از ارتباط و هم نشینی در جمع صمیمانه خانواده که اعتماد داریم شکل می گیرد؛ شرایطی را فراهم آوریم که اعضای خانواده در کنار هم گفت و گو کنند و نظرات و احساسات خود را بیان کنند. - ابراز احساسات؛
کمک به فرزندان و ایجاد فضای آرام برای بیان احساسات فرزندان، والدین با دقت به حرف ها و احساسات فرزند خود گوش بدهند تا ترس و نگرانی اش کاهش یابد و به او اطمینان دهد. - دلگرمی واطمینان دادن به فرزند؛
به فرزندان خود دلگرمی و اطمینان واقع بینانه بدهید که برای امنیت و حفاظت او چه میکنید؛ توجه کنید جملات شما مناسب سن فرزندتان باشد. - کمک کردن به دیگران در خانواده و جامعه.
یکی از راه های ایجاد آرامش و حس امنیت کمک کردن به دیگران است، وقتی کودکان به طور مستقیم وارد عمل می شوند و نقش مثبت خود را می بینند؛ در واقع اعتماد به نفس و نیروی بیشتری کسب می کنند.
ایجاد محیط امن برای فرزندان
مراقب آنچه می بیند و می شنود باشید، دیدن تصاویر و فیلم های خشونت آمیز باعث ترس و اضطراب در کودکان میشود و امنیت آن ها را تضعیف می کند، همچنین ساعت های استفاده از فضای مجازی مدیریت شود که از آسیبهای احتمالی جلوگیری شود. دسترسی به فضای مجازی را محدود کنید تا برخی سایتهای مخرب در دسترس کودکان نباشد.
برای فرزندان خود وقت بگذارید، تا در زمانی که مشکلی برایشان پیش می آید به شما مراجعه کند؛ بازی زبان کودکان است و از این طریق می توانید به آنها نزدیک تر شده و احساسات و روحیاتشان را بشناسید.
حرف زدن فرزندان با والدین و بالعکس تاثیر بسزایی در بالا رفتن حس امنیت دارد. در هنگام صحبت کردن فرزندتان، شنونده خوبی باشید بدون قضاوت و تمسخر و برچسب زدن با آرامش به تمام صحبتهای فرزندتان گوش دهید، اغلب فرزندان ما فقط میخواهند آنچه درونشان هست بگویند و شنیده شوند، از این طریق احساس امنیت و آرامش می کنند.
در موفقیت های فرزندتان هر چند کوچک تحسین و تشویق کنید، این سبب بالارفتن عزت نفس فرزند شما میشود. اشتباهاتش را ببخشید و به آرامی کار درست و نادرست را برایش مشخص کنید و قوانین خانواده و انتظاراتی که از او دارید دوستانه بیان کنید. در آخر در شرایطی که بحرانی برایش پیش می آید، با آرامش و توضیح دادن این اطمینان را به او بدهید که همواره کنارش هستید و از اوحمایت می کنید و درعین حال از شجاعت و قدرت فرزندتان هم بگویید.